Príprava kávy doma: 11 rád, ako sa stať expertom na kávu doma

Každá jedna šálka kávy by mala spôsobiť malú extázu – príjemné pohladenie a potešenie pre telo aj dušu. Ako však dosiahnuť želaný výsledok z pohodlia domova? Príprava kávy doma je o správnom vybavení a technike. Máme pre vás 8 osvedčených rád baristov a odborníkov na kávu a jej príprave, ako sa stať expertom na kávu a v domácej príprave kávy.

Nepite zalievanú kávu

Aj keď zalievaná káva je pomerne častý spôsob prípravy kávy v našich domásnotiach, jedná sa o nezdravý spôsob prípravy kávy. V dôsledku dlhého luhovania kávových zŕn je takáto príprava kávy to najhoršie pre naše srdce a žalúdok.

💡 #1: Káva sa má lúhovať maximálne 4 minúty

Kávové zrná sa majú lúhovať maximálne 4 minúty, tento čas platí ako maximálne bez ohľadu na spôsob jej prípravy. Podobná našej zalievanej kávy je turecká káva, pri tejto káve sú taktiež kávové zrná pomerne dlho lúhované.

Len čerstvo pražená káva

Instantné kávy ani nekupujte, hovorovo neska, ani nie je káva. Pri instatných kávach platí, že je tým najhorším, čo si môžete zvoliť za váš kávový nápoj. Tento instatný nezmysel je pripravovaný z rôznych zvyškov kávy a chutí skutočne nekávovo.

💡 #2: Kávové zrná majú byť pražené najneskôr do 15 mesiacov po ich zbere

Pre čo najlepšiu chuť a arómy kávy vždy kupujte len čerstvo praženú kávu. Ideálne nech nemajú kávové zrná viac ako 15 dní od praženia.

Najlepšia je zrnková káva

Vyhnite sa nákupu mletej kávy, hoci vákuovo balenej, pretože kontinuálne stráca pozitívne vlastnosti. Káva by mala byť pražená najneskôr do 15 mesiacov po jej zbere. A spotrebovať by ste ju mali do 15 dní. Aby ste získali čo najelepšiu chuť a arómu kávy, pomeľte kávové zrná ideálne najneskôr 15 minút pred samotnou prípravou kávy.

💡 #3: Kávu pomeľte najneskôr 15 minút pred samotnou prípravou kávy
Príprava kávy
Kávové zrná sa majú lúhovať maximálne 4 minúty, inak je záťažou pre naše srdce a žalúdok

Ak preferujete inú ako praženú kávu, pripavili sme predstavenie čoraz populárnejšej pre dzravie prospešnej zelenej kávy v samostatnom článku.

💡 #4: Zelená káva má veľa výhod a je čoraz populárnejšia

Kedy piť kávu počas dňa?

Už samotná vôňa kávy ovplyvňuje kognitívne funkcie, ako pamäť a koncentrácia, aj keď ide o nápoj bez kofeínu. Rozhodujúcim kritériom kedy piť kávu, by nemalo byť svetlo, ale množstvo vylúčeného kortizolu. Medzi 8. a 9. hodinou ráno je množstvo kortizolu v krvi najvyššie, teda telo sa zobúdza.

Dlhodobé pitie kávy vo vrchole vylučovania kortizolu, výrazne potláča efekt kofeínu. V tom čase, nedosiahnete očakávané nabudenie. Kávu by ste mali piť až po prívale kortizolu, teda asi po 9:00 hodine ráno. Rovnako nevhodným časom je aj interval medzi 12:00 a 13:00 na obed a interval medzi 17:30 a 18:30 podvečer. Kávu by ste mali piť asi hodinu po zobudení, aby sa telo optimálne pripravilo na deň. Počúvajte svoje telo a prirodzene sledujte časy, kedy vám káva urobí najlepšie. 

💡 #5: Pre čo najlepší efekt pite kávu mimo uvedených časov

Kedy NEpiť kávu počas dňa?

Kávu by ste mali piť až po prívale kortizolu. Dlhodobé pitie kávy vo vrchole vylučovania kortizolu, výrazne potláča efekt kofeínu a v tom čase tak nedosiahnete očakávané nabudenie. Nižšie preto uvádzame nevhodné časy pre pitie kávy.

  • Pred 9:00 ráno
  • Medzi 12:00 a 13:00 na obed
  • Medzi 17:30 a 18:30 podvečer

Najlepšie kávovary podľa baristov

Aj tie najlepšie kaviarne a baristi v nich používajú na prípravu kávy kávovary. Najčastejšie sa jedná o pákové kávovary, kedy je káva podľa odborníkov v jej príprave najlepšie extrahovaná pod správnym tlakom a v primeranom čase a množstve. Vďaka tomu sa dosahuje správna aróma a chuť kávy.

Aj druh kávy robí chuť

Na trhu existuje veľké množstvo druhov káv, no mali by ste rozoznávať minimálne medzi dvomi základnými. Rozoznať ich môžete na pohľad a rozdielna je aj chuť.

  • Arabica
  • Arabica je lepšia kvalitnejšia káva, tvorí ju celkovo približne 75% produkcie svetovej kávy. Len asi 20% z tohto druhu kávy je skutočne kvalitných. Často sa káva mieša z menej kvalitnou Robustou. 100% Arabica patrí cenovo medzi najdrahšie, no zodpovedá tomu aj kvalita a výsledná chuť a aróma kávy.

  • Robusta
  • Robusta je lacnejšia a menej kvalitná káva. Tento druh kávy je menej naročný na pestovanie. Robusta obsahuje viac kofeínu oproti Arabike. Chuťovo má tento druh výraznú horkú chuť a tak by ste ju mali ľahko rozoznať.

Začnite výberom kávovara

Ak si chcete dopriať šálku kávy ako z kaviarne od baristu, začnite výberom kávovara. Poznáme rôzne druhy kávovarov. My ich testujeme, porovnáme a recenzujeme.

Vyhnite sa kapsulovým kávovarom

Nedajte sa zlákať na lacné kapsulové kávovary. Tu sa príprava kávy predraží vždy, keď budete musieť kúpiť ďalšie kapsule. Pol kilá kávy z kapsúl vás bude stáť asi 20 eur, čo je minimálne 2-3 kráť toľko, ako kvalitná zrnková káva. Výrobcovia schválne predávajú kapsulové kávovary pomerne lacno, aby sme si následne kupovali predražené jednorázové kapsule.

💡 #8: Kapsule sú pomerne drahé a zaťažujú životné prostredie

Jednorázové kapsule sú zároveň záťažov pre naše životné prostredie. Jedna kapsula má v priemere asi 3 gramy plastu a hliníka. Jedná sa o malé množstvo kombinácie rôznych materiálov, ktoré takto vzájomne obsiahnuté v jednom výrobku znemožňujú ich efektívnu recyklovateľnosť.

Mletie kávy je súčasť rituálu

Majte na pamäti, vyhnite sa už vopred mletej káve! Mletá káva už 15 minút po jej zomletí stráca svoju arómu a chuť. Zomletie kávy si nechajte do času bezprostredne pred prípravou kávy. Mletie kávy je súčasť rituálu jej prípravy. Je to dôležité pre zachovanie chuti a arómy. Vďaka tomu máte skutočný pôžitok z prípravy a pitia kávy, či už si zvolíte viac alebo menej kvalitnú kávu.

💡 #9: Mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi kávu nespália a správne rozmelú

Aká je správna teplota vody

Pýtate sa, aká je odporúčaná teplota vody pre zalievanie kávy a prečo? Nezáleží na tom, či vám chutí arabica alebo robusta, sústreďte sa na správnu teplotu zaliatia. Horkosť alebo kyslosť spôsobuje práve nesprávna teplota.  Horkosť spôsobuje vriaca voda, lebo spálila kávu, studená voda spôsobí kyslastú chuť.

💡 #10: Ideálna teplota na prípravu kávy je 93°C

Vhodná teplota vody na zalievanie kávy je 90°C až 96°, ideálne 93°C, lebo vtedy z praženého kávového zrna sa rozpúšťajú aromatické látky. Ak nemáte rýchlovarnú kanvicu s možnosťou nastavenia teploty, nechajte vodu odstáť približne 30 sekúnd po vypnutí.

Cvičenie robí majstra

Nezabúdajte, že cvičenie robí majstra. Najlepší baristi sa nimi nestali len tak, ale majú za sebou tisíce pripravených šálok kávy. Skôr, ako vám príde váš nový kávovar a mlynček na prípravu zrnkovej kávy, môžete pokračovať ďalšími článkami z našich stránok o káve a jej príprave.

Príprava kávy doma: 11 rád, ako sa stať expertom na kávu doma
Hodnotenie článku